Klik hier voor de online versie
Januari 2021
De verdiepende analyses
Deel 2: Krijgt elk kind dezelfde kwaliteit kinderopvang?
vorm onder header
Door Covid-19 kon de Landelijke Kwaliteitsmeting Kinderopvang (LKK) in 2020 niet plaatsvinden. Daarom maken Sardes en de Universiteit Utrecht een serie van drie verdiepende analyses. Gebaseerd op de gecombineerde LKK-metingen van 2017, 2018 en 2019. Logo LKK
decoratie pijl voor titel In deze nieuwsbrief delen wij het tweede deel van deze serie met u
In het tweede deelrapport onderzochten we of elk kind dezelfde kwaliteit kinderopvang krijgt. Hierbij hebben we gekeken naar de verschillen per regio en tussen stad en platteland, de uurprijs die ouders betalen en de opvang van doelgroepkinderen.


> Hier vindt u de complete analyse
decoratie pijl voor titel Een greep uit de resultaten:
  • Er zijn weinig kwaliteitsverschillen tussen de verschillende regio’s, net als tussen landelijk en stedelijk gebied.
  • Voor alle opvangvormen, behalve de gastouderopvang, blijken er enige positieve relaties tussen de opvang van doelgroepkinderen en kwaliteit. Vooral in groepen met meer kinderen, met een niet-westerse achtergrond, blijkt de emotionele en educatieve kwaliteit hoger.
  • Voor de kinderdagopvang zijn er geen relaties tussen prijs en kwaliteit, maar voor de buitenschoolse opvang en de gastouderopvang wel.
    • Kwaliteit blijkt in de buitenschoolse opvang lager naarmate de uurprijs hoger is. 
    • Voor de gastouderopvang blijkt het tegenovergestelde, waarbij een hogere prijs samengaat met een hogere kwaliteit. 

“In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat het voor de kwaliteit van de opvang weinig uitmaakt in welke regio of in welk gebied een kind naar de opvang gaat. Dat duidt op een landelijk goede basiskwaliteit”, aldus de onderzoekers.
 


> Bekijk het complete rapport
decoratie pijl voor titel Benieuwd naar deel 1?
De eerste analyse ‘Kwaliteit van de babyopvang in Nederland’ publiceerden wij in oktober 2020. Uit eerdere metingen kwam naar voren dat de kwaliteit voor baby’s lager is dan voor peuters. Om die reden zoomden wij nader in op de kwaliteit voor de babyopvang en onderzochten we welke factoren bijdragen aan een hogere kwaliteit voor baby's.


> Lees het eerste deel uit de serie hier
3789

3790

Op de website www.monitorlkk.nl worden de ontwikkelingen in de kwaliteit van de kinderopvang in Nederland bijgehouden. Ook vindt u hier nieuws en artikelen over de bevindingen van de LKK.

Het consortium LKK bestaat uit Universiteit Utrecht en Sardes.
logo universiteit utrecht
logo universiteit utrecht
Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. Is deze nieuwsbrief aan u doorgestuurd en wilt u deze vaker ontvangen? Dan kunt u zich hier aanmelden.
##PIXEL##